Dodijeljene nagrade Hrvatske turističke zajednice ‘Zlatna penkala’

Golden pen Grand Prix NOVA TV- Vladimir Kouba - Dubravko Miholić HTZ Češka

Hrvatska turistička zajednica i ove je godine dodijelila nagrade i priznanja u sklopu 16. izdanja projekta „Zlatna penkala“ za najbolje inozemne medijske objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji realizirane u prethodnoj godini.

„Ovogodišnju svečanu dodjelu nagrada Zlatna penkala, na kojoj se trebalo okupiti preko 50 inozemnih novinara, glavnih urednika, influensera i blogera trebali smo održati u proljeće u Istri. Zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj, ali i Europi i svijetu nismo nažalost uspjeli organizirati klasičnu dodjelu nagrada, ali želeći zadržati tradiciju i kontinuitet ovog dugogodišnjeg projekta koji je odlično prihvaćen među predstavnicima inozemnih medija, njihove zaslužene nagrade i priznanja uručili smo im preko mreže naših predstavništava u svijetu“, istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić dodavši kako smo na ovakav način još jednom dodatno inozemnim medijima skrenuli pažnju na Hrvatsku kao vodeću turističku destinaciju na Mediteranu.

Projekt se uspješno provodi od 2005. godine i to s ciljem isticanja vrijednosti profesionalnog pristupa pisanju o Hrvatskoj i hrvatskom turizmu. Najznačajnija nagrada je Grand prix, koja je dodijeljena u tri kategorije, odnosno za najbolji tekst tiskanog ili online medija, za najbolju reportažu elektroničkog medija (televizija, radio) te za najbolju blog objavu (blogeri, influenceri) u prošloj 2019. godini.

„Turističke priče i dojmovi temeljeni na osobnom doživljaju, najbolja su preporuka, ali i poziv na otkrivanje ljepota Hrvatske, svima koji još nisu posjetili Lijepu našu. Čestitam svim dobitnicima Zlatne penkale i zahvaljujem na promicanju turističke vrijednosti destinacije Hrvatske na našim emitivnim tržištima. U ovim izazovnim vremenima, vaša profesionalna djela, dodatni su doprinos Hrvatskoj kao visokokvalitetnoj i sigurnoj destinaciji nezaboravnih doživljaja i prizora“, poručila je ministrica turizma i spota Nikolina Brnjac.

Ovogodišnji dobitnik Grand prix nagrade za najbolji tekst tiskanog medija u 2019. godini je Alex Crevar iz SAD-a koji je u New York Timesu objavio članak „36 Hours in Rijeka“. Alex Crevar cijenjeni je novinar, književnik i urednik koji već više od 20 godina izvještava o putovanjima kao redoviti suradnik za publikacije poput New York Timesa, National Geographic Travela i časopisa Lonely Planet. Od prvog posjeta našoj zemlji 1998. godine, samo o Hrvatskoj napisao je gotovo 100 članaka. Njegov članak za New York Times objavljen je u listopadu 2019. godine na pet stranica u tiskanom obliku, a zajedno s online objavom vidjelo ga je više od 46 milijuna čitatelja te je tako pridonio snažnoj promidžbi Rijeke kao Europske prijestolnice kulture za 2020 godinu.

 

NJEMAČKA-Maria Christina Degen

 

Dobitnici Grand prixa za najbolju reportažu elektroničkog medija u 2019. godini su Vladimír Kouba i Michal Hula koji su za češku TV NOVA snimili reportažu „Tartufi- dragulji istarske gastronomije“. Glavni urednik inozemne redakcije na TV Nova, najvećoj i najgledanijoj televiziji u Češkoj Republici, Vladimír Kouba i snimatelj Michal Hula u Hrvatskoj su 2019. godine snimili reportažu u kojoj opisuju način traženja tartufa u režiji obitelji Karlić te ističu značaj tartufa za Istru i njezinu ugostiteljsku ponudu. Također, posjetili su poznati Ziganteov Festival tartufa, koji svake godine privlači brojne hrvatske posjetitelje, inozemne turiste i gurmane. Emisiju je pogledalo 1,2 milijuna gledatelja u omiljenoj češkoj emisiji Vikend.

Nagradu za najbolju blog objavu u 2019. godini osvojili su Šveđani Klas Daniel Alexander Waltner i Christine Eva Louise Wedberg za svoj blog „Swedishnomad“, koji broji više od 17 tisuća posjetitelja dnevno, odnosno više od šest milijuna posjetitelja godišnje. Radi se o vrlo cjenjenom blogu koji objavljuje strukturirane, informativne i detaljne blog objave o različitim destinacijama. Ovaj dvojac rado posjećuje Hrvatsku te u svojim objavama svaki put otkrivaju nešto novo potičući svoje čitatelje na putovanje u Hrvatsku.

 „Ovogodišnjom simboličnom dodjelom priznanja željeli smo se inozemnim medijima zahvaliti na profesionalnom izvještavanju o hrvatskom turizmu i doprinosu u promociji i pozicioniranju Hrvatske kao kvalitetne i atraktivne turističke destinacije na emitivnim tržištima. Pozitivne medijske objave, koje su rezultat vlastitog iskustva i boravka novinara u našoj zemlji, imaju poseban značaj u kreiranju imidža hrvatskog turizma“, zaključio je Staničić dodavši kako su, osim nagrada za glavne Grand prix dobitnike, svim nominiranim predstavnicima medija poslana priznanja i popratna pisma zahvale.

 

 

Mail