Potpisan Ugovor o suradnji HŽPP-a, HTZ-a i češkog RegioJeta, prvi vlak dolazi 29. svibnja

Sporazum o suradnji s HŽPP-om potpisala i Hrvatska turistička zajednica

Foto: HTZ

Nastavkom prošlogodišnje uspješne suradnje kojom je vlakovima na relaciji Prag – Rijeka – Prag prevezeno više od 60.000 putnika, u četvrtak, 13. svibnja potpisan je Ugovor o suradnji između RegioJeta i HŽPP-a o uvođenju sezonskih međunarodnih vlakova na relaciji Prag – Zagreb – Rijeka/Split i obrnuto.

Do sada je prodano oko 25.000 karata, a prvi vlak krenut će iz Praga 28. svibnja. U sjedištu HŽPP-a Ugovor su potpisali vlasnik i predsjednik Uprave češkoga željezničkog prijevoznika RegioJet Radim Jančura i predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić.

Izrazivši zadovoljstvo nastavkom suradnje Jančura je izjavio: „Sretni smo što nastavljamo prošlogodišnju uspješnu suradnju koja je rezultirala zajedničkom atraktivnom i sigurnom ponudom za turiste koje putuju između Hrvatske, Češke i Slovačke. Zadovoljstvo nam je što je uz prosječnu popunjenost vlakova veću od 90 posto, cijeli projekt bio profitabilan. Također, izrazito smo zadovoljni suradnjom s HŽPP-om na temelju koje ćemo nadalje pokretati zajedničke projekte.“     

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što ove godine nastavljamo suradnju s RegioJetom i proširujemo ponudu kojom će putnici iz Češke, Slovačke i Mađarske uz Rijeku moći putovati do Zagreba i Splita. Nadam se da će proširenjem ove atraktivne ponude još veći broj turista uživati u Hrvatskoj, koja je jedna od najatraktivnijih europskih destinacija, kao i da će građani Hrvatske uz povoljne cijene putovanja, moći posjetiti Budimpeštu, Bratislavu i Prag“, istaknuo je Ukić nakon potpisivanja.

Potpisivanju Ugovora bili su nazočni direktor Hrvatske turističke zajednice mr. sc. Kristjan Staničić i državni tajnik za željeznicu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dr. sc. Alen Gospočić.  

„Prošlogodišnja linija Prag – Rijeka znatno je pridonijela turističkim rezultatima s češkog tržišta kako na Kvarneru, tako i u ostatku Hrvatske. Brojnim češkim, slovačkim i mađarskim ljubiteljima putovanja ove će godine hrvatske destinacije biti još dostupnije s obzirom da će vlak prometovati prema dvije nove destinacije, Zagrebu i Splitu. Rezervacija i prodaja karata ide odlično te smo sigurni da ćemo uz pomoć ove linije nadmašiti prošlogodišnji rezultat od 3,5 milijuna turističkih noćenja ostvarenih iz Češke“, izjavio je Staničić, dodavši kako će zajedno s predstavnicima turističkog sektora dočekati prvi ovogodišnji vlak koji će u Split stići 29. svibnja.

Državni tajnik Gospočić je rekao kako Vlada RH i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pozdravljaju sve aktivnosti koje se poduzimaju vezano uz prijevoz putnika u željezničkom međunarodnom prijevozu, a posebno između naših država. „Ova suradnja značajno doprinosi razvoju željezničkog prijevoza i turističke ponude srednjoeuropskih zemalja. Ovakvo prometno povezivanje željezničkih sustava najbolji je primjer uspješne suradnje između zemalja članica Europske unije koju nadalje treba poticati i unaprjeđivati“, zaključio je Gospočić.

Prošle godine vlakovi na relaciji Prag – Rijeka – Prag prevezli su oko 60.000 putnika, uz prosječnu popunjenost vlakova veću od 90 posto. Također, nekoliko tisuća građana Hrvatske posjetilo je Bratislavu i Prag tijekom ljeta. Nastavak uspješne suradnje Regiojeta i HŽPP-a doprinijet će daljnjem pozicioniranju Češke i Hrvatske kao privlačnih, sigurnih i jednostavno dostupnih turističkih destinacija, a očekuje se da će ove godine od 28. svibnja do 30. rujna u ukupno 176 vlakova biti prevezen još veći broj putnika. U svibnju, lipnju i rujnu vlakovi će voziti tri puta tjedno u oba smjera, a u srpnju i kolovozu svakodnevno.

Karte za relaciju Prag – Rijeka/Rijeka – Prag mogu se kupiti po cijeni od 23 EUR za mjesto u vagonu sa sjedalima, odnosno od 31 EUR u vagonu za spavanje, za relaciju Prag – Split/Split – Prag od 35 EUR u vagonu sa sjedalima, odnosno od 42 EUR u vagonu za spavanje. Uz to, putnici će moći putovati i u tzv. Astra vagonima koji u sjedala imaju ugrađene zaslone na dodir. Karte za vlak mogu se kupiti i od/do Zagreba i Budimpešte te na relacijama Zagreb – Rijeka/Split i obrnuto.

Karte se mogu kupiti putem aplikacije RegioJet i na blagajnama HŽPP-a u Zagreb GK, Rijeci i Splitu, a u cijenu karte uključene su dodatne usluge u vlaku (voda, kava, doručak, Wi-Fi). U cijenu karte uključen je i prijevoz autobusima iz Gračaca, Rijeke, Splita do drugih destinacija na jadranskoj obali. U vlaku se u 15 vagona može prevesti najviše 650 putnika te bicikli.

Također, između Hrvatske turističke zajednice i HŽPP-a danas je potpisan Sporazum o dugogodišnjem partnerstvu u povezivanju i promociji turizma i željezničkog prijevoza kojim se uspostavlja 10-ogodišnja suradnja i partnerstvo u aktivnostima i projektima povezanim s organizacijom i promocijom izletničkih vlakova u unutarnjem prijevozu i međunarodnih turističkih vlakova na području RH te cikloturizma. Sporazum su potpisali direktor Hrvatske turističke zajednice mr. sc. Kristjan Staničić i državni tajnik za željeznicu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dr. sc. Alen Gospočić. 

Mail