U CRIKVENICI Završilo zabavno maškarano razdoblje prepuno doživljaja

Foto: TZ Grada Crikvenice

Siječanj je tradicionalno rezerviran za početak najveselijih dana u godini. Najbolje maškarane zabave, rasplesane tradicionalne povorke, originalne maske, obilazak i pozdravljanje maškaranih grupa i udruga, čajanke i tombole i još puno maškaranih iznenađenja – sve je to i ove godine dočekalo posjetitelje Rivijere Crikvenice.

U Crikvenici je vladavina maškara počela 11. siječnja, i to tradicionalnim maškaranim druženjem u Matkovićima. Istoimena je maškarana grupa toplo dočekala i lijepo ugostila svoje brojne maškarane prijatelje s područja grada i iz okolice. Meštar crikveničkih maškara Damir Benić preuzeo je ključeve grada od gradonačelnika Damira Rukavine, zavijorila se maškarana zastava, maškare su i službeno počele. Meštar Bene je 12. siječnja u parku u centru Crikvenice otvorio svoju novu kancelariju u društvu stotinjak maškaranih mališana, a u njoj je dijelio diplome  ̶ svojevrsne papirnate simbole čuvanja tradicije. Mališani su nakon otvorenja kancelarije uživali u uzbudljivom nedjeljnom poslijepodnevu na klizanju pod maskama. Ovaj je novi maškarani program proletio začas, a za zabavu su bili zaduženi medo Lino i animator. Vesele igre na ledu, maštovite maske i sjajna atmosfera, a sve to na jedinstvenom klizalištu uz more u centru Crikvenice.

Na subotnjim su maškaranim zabavama u crikveničkoj Gradskoj sportskoj dvorani svoje savršeno mjesto na plesnome podiju pronašli brojni maškarani i nemaškarani posjetitelji. Za izvrsnu atmosferu, ples, pjesmu i puno smijeha do ranih jutarnjih sati bili su zaduženi Indira Forza, „Koktelsi“, Jole, Maja Šuput, „Gazde“ i, naravno, glazbeni domaćin grupa „Point“. Svake su subote maske bile sve zanimljivije, a da zabava zaista i ostane nezaboravna, pobrinule su se najveselije galerije fotografija na maškaranim stranicama: www.maskare.net i Facebook stranici Maškare Crikvenica.

Posebno je veselo bilo u nedjelju, 26. siječnja, kada su se održavale dvije tradicionalne povorke, Dječja maškarana povorka i Velika maškarana povorka. Cijela je Crikvenica plesala i pjevala, a najviše je svakako uživalo oko 1.000 malih i 1.200 odraslih maškaranih sudionika.

Posjetitelje je i ove godine dočekao niz pogodnosti i popusta ujedinjenih pod nazivom „Vesela maškarana škrinjica“, a Grad Crikvenica je osigurao besplatan prijevoz Maškaranim City busom pa su posjetitelji subotnjih zabava bezbrižno uživali.

Održala su se i razna druga zabavna i sportsko-rekreativna događanja tematski posvećena maškarama:  18. siječnja Otvoreni maškarani pikado turnir u Gradskoj sportskoj dvorani, 25. siječnja Humanitarni maškarani obrtnički kotlić na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici, 26. siječnja Rukometni maškarani turnir u dvorani OŠ Zvonka Cara, 15. veljače Maškarana šetnja do Kotora i Drenina, 19. veljače tradicionalno „Čakavsko maškarano zapolne“ u OŠ Zvonka Cara te 22. veljače Maškarani boćarski turnir i druženje u Gornjem kraju.

Crikvenički je hotel „International“ 19. siječnja, 2. i 16. veljače bio mjesto ugodnog druženja djece i odraslih na zabavnim čajankama uz tombolu.

Osim što je meštar Bene dobio svoju maškaranu kancelariju, a mališani nakratko maškarano klizalište u centru grada, ovogodišnje su Maškare imale još novosti: sjajan atraktivan plesni program na subotnjim maškaranim zabavama (18. siječnja Samba mania, 15. veljače Orijentalni ples) te posebne Maškarane večere, na kojima su se mogla kušati ukusna domaća jela.

Čitanje šentence u centru Crikvenice je 26. veljače podsjetilo na događanja u protekloj godini, a ovogodišnji mesopust „Profitko“ je osuđen i spaljen, što je označilo i kraj ovogodišnjih Maškara u Crikvenici. Istoga su dana i Selčani presudili svome mesopustu, dok su dan ranije, 25. veljače, održali tradicionalnu Mlaću slame, vrijedan i jedinstven običaj koji s ponosom čuvaju i prenose na mlađe naraštaje.

Turistička zajednica Grada Crikvenice zahvaljuje svim suorganizatorima, suradnicima, pokroviteljima, sponzorima, medijskim pokroviteljima i, naravno, svim dragim posjetiteljima i sudionicima maškaranih događanja.

Šaljemo srdačan i veseo maškarani pozdrav sa željom da se vidimo i dogodine na Maškarama 2021.! Do tada, uživajmo zajedno u maškaranim uspomenama i najavama na www.maskare.net i Facebooku Maškare Crikvenica!

Mail